Meditation gör dig effektivare på arbetet

I en ny studie visar resultatet att meditation kan göra att dig mer fokuserad, produktiv och mindre stressad på jobbet.

David Levy, forskare och professor i Informatik vid University of Washington, fann att de som hade tränat meditation kunde stanna längre tid på uppgifter och de var också mindre distraherade. Levy och hans medförfattare upptäckte att meditation även förbättrade försökspersonernas minne och samtidigt minskade deras upplevelse av stress.

Försöket bestod av tre grupper där en grupp bestod av chefer som fick genomgå en åtta veckors mindfulness baserad meditations utbildning. Den andra gruppen fick åtta veckors fysisk avslappningsträning. Medan den tredje gruppen inte fick någon initial utbildning men senare fick samma utbildning som den första gruppen, dock efter åtta veckor.

Försökspersonerna fick ett stressande test på sin multitasking förmåga före och efter varje period på åtta veckor. De var tvungna att använda e-post, kalendrar, instant-messaging, telefoner och ordbehandling verktyg för att utföra vanliga kontorsuppgifter.

Forskarna tittade på deras hastighet, noggrannhet och antalet gånger de bytte arbetsuppgifter. Deltagarna var också ombedda att ange sina stressnivåer och minnesprestanda medan de utförde uppgifterna. Forskarna fann att meditations gruppen inte bara hade lägre stressnivåer under multitasking testerna, utan också kunde koncentrera sig längre utan att bli distraherade.

Men för de andra två grupperna – de som fått utbildning avslappning andning och de som inte hade någon grundutbildning – gick stress nivåerna inte ner. Dock var det så att när den tredje gruppen fick meditation träning efter åtta veckor, så minskade även deras stress nivåer.

Vidare fann man i studien att de de som mediterade också tillbringat mer tid på uppgifter utan att byta mellan olika sysslor så ofta och tog inte längre tid att få jobbet gjort än de andra deltagarna.

Mindfulness övning
En enkel form av mindfulness meditation är att bara sitta och vara uppmärksam på sin andning. Att känna de verkliga förnimmelserna av andningen och när sinnet försvinner bort till något annat så bara ta dig tillbaks till andningen. Kom tillbaka till känslan av andningen och gör det om och om igen.

Meditation stärker dina uppmärksamhets muskler. Övning ger färdighet. Ge dig själv minst tjugo minuter om dagen. Det är en av försökets slutsats att vi måste ta det lugnare, sakta ner och det kan verkligen göra skillnad i ditt liv!

Nej, nu ska jag ta och meditera så jag stänger av en stund, gör det du också.

Länk till studien: The Effects of Mindfulness Meditation Training on Multitasking in a High-Stress Information Environment