Snabb meditation

One minute meditation

Jag är säker på att du vill meditera men har inte tid. Du kanske har försökt att meditera men haft problem att göra det. Kanske du haft en underbar upplevelse att meditera när du varit på en lugn och stilla plats, men har svårt att få samma känsla här och nu, på jobbet, hemma eller på stan.

Men nu ska jag inviga dig i en teknik vi kan kalla ”Ögonblicksmeditation” så att du kan meditera precis i den stund du behöver det! Som när du känner dig stressad, när du känner dig arg, när du har svårt att somna, när du är rädd eller nervös eller när du måste komma på någon ny idé eller lösning på ett problem.

Även om Ögonblicksmeditaton handlar om ett ögonblick så ska vi börja med en minut; en minut är som ett ögonblick med handtag på man ser börja och man ser slutet på den, ett ögonblick är svårare att få grepp om/tag på eftersom det går så fort förbi…
Om du är redo så börjar vi med grunden för minuten nu – du kanske ska stänga dörren – eller åtminstone säga till de runtomkring dej att du vill få lite avskildhet den närmaste minuten.

Sätt dig med fötterna stadigt på golvet, försök att sitta rakt utan att vara stel. Upplev det som om ditt huvud var upplyft helt tyngdlöst. Tänk på det som om någon skulle hålla upp ditt huvud genom att dra upp ditt huvud med några hårstrån på ditt huvud.
Lägg nu dina händer på ett sätt som känns bra och vilsamt te.x  på varsitt knä. Under minuten så ska du bara fokusera på din andning i varje ögonblick. Även under den korta tid som en  minut är så kommer du att bli distraherad av tankar, det är helt normalt och betyder inte att du gör något fel. Men så fort du märker att du tänker på annat så säj bara tyst för dig själv Hmm och gå tillbaks till uppmärksamheten på din andning igen.

Ställ din inre timer på en minut.
Är du klar? Och en sak till – det är ok att le!
Och …. börja! (1 minut)

Stop. När du nu öppnar dina ögon igen lägg märke till hur du mår just nu… Kanske en aning mer uppfriskad, kanske lite mer vaken lite mer öppen i sinnet. Inte dåligt för en minut vad?  Och ju oftare du gör det desto bättre kommer det att bli! Men gör aldrig detta längre än en minut, för det viktiga med denna övning är att visa dej att du kan göra en meningsfull förändring av ditt sinnestillstånd på en minut  snabbt – så om du gör det längre – fuskar du!

Du kan också göra den rörliga minuten vilket kan var nyttigt när man står i kö, sitter på bussen, eller fast i ett tråkigt möte. Du kan också lära bonusminuten, överraskningsminuten och nödsituationsminuten.

Du kan också reducera tiden på minuten steg för steg tills den bara tar ett ögonblick, och när du kan meditera på ett ögonblick kan hela din dag bli en meditation. För det tar ingen tid alls!

En minuts meditation
En minuts meditation