O

OAS: En dröm som är förknippad med längtan bort från vardagens tristess. Drömmaren tycker sig se en oas i fjärran, grönskande och sval, och skyndar ditåt. Kanske försvinner den som en hägring – en symbol för det ouppnåeliga i livet. Det kan också vara en typisk “törst”-dröm, det vill säga man vaknar och är törstig.

OBYGD: Du drömmer att du är ute i vildmarken mol allena. Har du ångestkänslor tolkas det som att du fruktar ett avgörande i en kärleksaffär. Känner du dig däremot lugn och njuter av ensamheten tyder det på att du är harmonisk och lycklig.

OFFICER: se: du kommer på en bjudning. Tycka sig själv vara: en ganska vanlig identitetsdröm. Även en kvinna kan drömma att hon bär uniform. Det tyder bara på en önskan att få befalla och härska över någon. Många gånger är det svaga och föga handlingskraftiga personer som har sådana drömmar.

OGRÄS: se: du blir bedragen. Rensa: oförutsedd utgift.

OK: bära: du får tråkigheter med en släkting. Se annan bära: är det en person du känner kan vederbörande komma att få betydelse för dig inom den närmaste framtiden. Är det en okänd betyder det tråkigheter av något slag.

OLJA: se: du blir tröstad av en kär vän. Köpa: dina inkomster kommer att öka. Hälla ur flaska: besvikelse.

OLYCKSFALL: själv drabbas: ett större kalas förestår. Tolkningen kan också tas i överförd betydelse: du vet att du ska på en fest och oroas i ditt undermedvetna – tänk, om det händer något så jag inte kan vara med. Någon annan drabbas: du har en ovän. Drömmen kan alltså föranledas av att det finns någon i din omgivning som du inte tycker om och därför önskar något ont. Du skulle aldrig medvetet önska något sådant i vaket tillstånd, men i drömmen kommer det fram.

OMVÄG: En vanlig dröm – i stället för att gå rakt mot målet känner du dig i drömmen tvingad att ta diverse omvägar som försenar dig. Du blir allt oroligare och kan slutligen vakna, badande i svett. Drömmen tyder på att du oroar dig för något och har svårt att finna en lösning.

OPERA: besöka: förtret genom obehärskat humör. Själv uppträda: omedveten längtan efter publik, efter att vara i centrum för allas uppmärksamhet. Drömmen kan lätt gå över i en mardröm – du står på scenen och vet inte vad du ska ta dig till, ser ut över ett hav av människor och blir allt mer skräckslagen. Det tyder på inre osäkerhet och svårigheter att bemästra olika situationer.

OPERATION: bevittna: varning för falska vänner. Undergå: längtan efter en förändring i ett kärleksförhållande.

ORGEL: själv spela: lidelsefull kärlek. Se annan spela: lyckosamt möte (behöver inte vara med den som spelar). Höra orgelmusik: du lyckas med ett besvärligt företag.

ORKESTER: dirigera: den drömmen har ungefär samma innebörd som OPERA-drömmen. Spela med i: du lyckas ena två vänner som är osams. Höra: är musiken lugn och vacker betyder det kärlekslycka. Är den däremot vild och disharmonisk finns det risk för svartsjuka.

ORMAR: Det anses sedan gammalt som otur att drömma om ormar. Se: se upp för elaka personer. Bli biten av: någon förtalar dig. Döda: du får en fiende.
Ormen kan, beroende på hur den visar sig, stå för allt från ursprungligaste instinkter och reflexer till högsta andliga medvetenhet. Transformation – människans förandligande.
– Som skuggsymbol: undermedvetandet, fara, hotande, giftig. Död och förstörelse. Det onda.
– Som solsymbol: Livsprincip, kundalini, andlig upplysning, det goda, läkedom.
– Transcendens då den ömsar skinn och kan vistas i jord, luft och vatten.
I princip är ormen en läkedomssymbol (Aisklepios)
Ormen kan även vara phallossymbol (manlig fruktsamhet) eller en sexsymbol (penis).

OSTÄDAT: Det är ganska vanligt att man drömmer att man har det förfärligt ostädat och det ringer på dörren. Man vet att det är gäster och försöker febrilt städa och kan inte förstå varför man inte gjort det tidigare. Drömmen slutar nästan alltid med att man vaknar innan gästerna hinner komma in. Drömmen är typisk för den moderna, stressade människan som har svårt att hinna med allt. Tänk över drömmen och slå av på takten!

OTROHET: Detta är också en allmänt förekommande dröm – att man bedrar sin älskade. Ofta står dessa för att du på något sätt är otrogen mot dig själv. Kanske har du t.ex. övergivit din känsla, det som du på något sätt känner är rätt för dig, eller din kraft till förmån för någon annan människa. Kanske för att bli omtyckt och accepterad!?
I vaket tillstånd “drömmer” man inte om att göra det, men någonstans inom en finns det kanske en hemlig otillfredsställelse av något slag som kommer fram i drömmen.

A  B  C  D  E   F  G  H  J  K  L  M  N  O  PQ  R  S  U  V  XYZ  ÅÄÖ

Leave a Reply