D

DAGG: se på gräset: du får pengar. Bli våt av: någon förtalar dig.

DAGGMASK: Du råkar i gräl innan dagen är slut.

DAL, DALGÅNG: Du tycker i drömmen att du går i en dal, omgiven av höga berg på sidorna. Det tyder på att du oroar dig för något, förmodligen en hjärteangelägenhet, i synnerhet om det dessutom är skymning eller natt i drömmen.

DAMM: (liten sjö), klar: du får tur i kärlek. Grumlig: en mindre motgång.

DAMM: Du tycker alla föremål är täckta av damm. Hur du än dammar lyckas du inte avlägsna det. Detta symboliserar människans oavbrutna kamp mot det onda som alltid finns hur man än söker bekämpa det. En gammal tolkning säger: efter glädje kommer sorg.

DANS: se: du blir åsidosatt. Delta i: lycklig händelse.

DARRA: av rädsla: efter ett litet gnabb blir du mycket lycklig. Av köld: Du oroar dig för något i arbetet. En enkel förklaring är också den att du sparkat av dig täcket!

DEG: se vit och fin: du får framgång. Se jäsa: dina förväntningar går om intet.

DIKE: falla i: ett litet snedsteg betyder ingenting. Är det ett djupt dike du tycker dig falla i: se AVGRUND. Gräva: tråkig underrättelse om en vän. Hindras av: ännu en vanlig och symbolisk dröm. Du vill fram, men hindras av ett dike. Det är vardagens bekymmer och förtretligheter som tar sig allehanda uttryck under sömnen. Hoppa över: du får hjälp av en närstående.

DIMMA: gå i: du tycker du trevar dig fram och är osäker om vägen. Även här är det vardagslivets besvärligheter som spökar. Drömmen anses dock ha en gynnsam betydelse: du får hjälp från oväntat håll, men det är inte sagt att det är ditt största problem som blir löst. Se på håll: lotterivinst.

DISKA: I drömmen ser du enorma travar med smutsig disk och dig själv framför diskbaljan. Det bör inte tolkas som att du står inför ett problem, utan lär helt enkelt betyda att du får en oväntad gåva.

DJUR: mata: glädjande underrättelse. Springa undan för: du blir svartsjuk.Djurkvaliteten inom dig.
Stör den dig (något irriterar dig), är du rädd för den, eller ger den dig styrka. Om du är rädd för ditt dröm-djurs energi bör du möta och integrera den kvaliteten. När du har gjort det har djurets energi blivit din bundsförvant, och djuret är då ditt kraftdjur.

DOCKA: leka med: är du gift, kan du bli gräl innan kvällen. Är du ogift får du höra talas om stridigheter i ett äktenskap. Köpa: du kan drabbas av ett lätt illamående.

DOFT: välluktande: ledsamheter. Illaluktande: glädje.

DOLK: Du drömmer att någon hotar dig med en dolk eller kniv. Det är fallossymbolen som kommer igen: du längtar efter sex, och även om du känner rädsla i drömmen, erfar du samtidigt ett slags lustbetonad upphetsning.

DOMARE: stå inför: du får ett smickrande uppdrag. Ser du i drömmen någon stå anklagad inför en domare, ska du ge akt både på domaren och den anklagade. Känner du igen dem, kan de komma att få en viss betydelse för dig i något sammanhang under de närmaste dagarna.

DOP: Dagen blir lyckad. Barnet du ser döpas har ingen betydelse i sammanhanget.

DRAKE: se i luften: någon visar dig en vänlighet. Förföljd av: du undgår en fara.

DRIVBÄNK: Du får veta att någon av dina närmaste vänner väntar tillökning.

DROTTNING: se: trogen vänskap. Det spelar ingen roll vem drottningen föreställer. Själv vara: du är fåfäng.

DRUCKEN: själv vara: du begår en överilad handling som du kommer att få ångra. Se annan vara: förlustbringande möte.

DRÅP: bevittna: du kan förhindra att någon råkar illa ut. Personerna som uppträder i drömmen har ingen betydelse i sammanhanget.

DRÖM I DRÖM/ FALSKT UPPVAKNANDE: Falskt uppvaknande visar ofta på gömda men viktiga undermedvetna saker som behöver ses och bearbetas, men man undviker att vakna för att slippa konfrontera. Man försöker vakna för att fly från drömhändelsen. Det falska uppvaknandet säger: Du kan inte fly från detta som ditt undermedvetande vill meddela! Samma gäller när du vill vakna för att ”detta måste jag berätta för xxx eller detta måste jag skriva ned”. När du väljer att stanna kvar i drömmen och uppleva dess händelser, i stället för att försöka vakna, då kommer ditt falska uppvaknande att försvinna.

DUVA: Att drömma om duvor anses vara mycket lyckosamt. Flyger de, inträffar det något roligt innan dagen är slut. Befinner de sig på marken kan det roliga dröja längre, men det kommer.

DVÄRG: se: du träffar en elak människa. Själv vara: någon försöker skada dig.

DÖD: Se först under BEGRAVNING. Även följande tolkningar kan vara till hjälp. En väns död: bröllop – inte ditt eget! En släktings: arv. Se en död: regnväder. Tala med en avliden: vändpunkt till bättre levnadsförhållanden. Se i kista: oväntad glädje.
Vem dör? Vad dör? Om du dör i drömmen – vilken sida av dig dör? Ditt starka friska jag eller en gammal attityd som är uttjänad?
Om en person dör/dödas i din dröm, fråga dig vilka egenskaper den personen har. Dessa egenskaper dör bort från din personlighet.
Barn som är döda i drömmen tyder på att ditt inre barn (frihet, bus och glädje eller sorg och personliga behov) inte får finnas i ditt liv.
Död person under snön tolkas som nedfrusna gömda känslor.
Pappa dör tolkas som att pappas röst i dig får dö för att du bättre ska höra din egen röst, din egen vilja.

DÖRR: Denna symbol talar för sig själv. En dörr är ingången till något, såvida den inte stängs framför näsan på dig. Det betyder otur. Man drömmer ofta att man står framför en stängd dörr och ängsligt undrar vad som finns bakom. eller man ser en dörr slås upp mot ett landskap eller en vacker trädgård. Det betecknar våra förhoppningar om ett lyckligt liv, men också den “andliga tröskel” vi måste ta oss över för att uppnå sann lycka och tillfredsställelse.

A  B  C  D  E   F  G  H  J  K  L  M  N  O  PQ  R  S  U  V  XYZ  ÅÄÖ

Leave a Reply