Å Ä Ö

Å

Å: klart rinnande: du lyckas med allt du företar dig. Grumlig: du är osäker på din hjärtevän. Fiska i: akta dig för att flirta med okända. Bada i: kärt besök.

ÅKA: se RESA.

ÅKER: se vajande, mogen: pengar att vänta. Se gödslas: du frestas till onödiga utgifter. Se plöjas: sjukdomsfall i familjen. Se slagen: du råkar ut för ett missöde. Se obrukad: motgång i arbetet.

ÅL: se levande: någon förtalar dig. Se död: tursam händelse. Köpa: brev att vänta.

ÅLDRING: se gubbe: du blir besviken på den som står ditt hjärta nära. Tala med gubbe: du får en present. Se gumma: elakt förtal. Tala med gumma: besvärligt uppdrag.

ÅSKA: höra: du råkar i gräl under dagen. Vara ute i åskväder: otrohet som inte kan undvikas.

ÅSNA: se: du får en underrättelse som gör dig glad. Rida på: något nytt väntar. Åka efter: du längtar efter att komma ut och roa dig. Klappa: oförutsedd utgift.

Ä


ÄDELSTEN: Se också under JUVELER. Ädelstenar anses vara symboler för frigörelse från det egna jaget och insikt om sig själv. Om en människa till exempel drömmer att hon står böjd över en avskrädeshög och rotar i den och slutligen reser sig upp med en underbar ädelsten i handen är det en mycket gynnsam dröm. Efter att ha grävt i sitt undermedvetna (avskrädet) hittar hon en ädelsten (kommer till klarhet om sig själv). Den drömmande kan sägas ha slagit in på rätt väg och hennes strävan att bli en bättre människa kommer att ge resultat.

ÄGG: äta: välkommen gåva. Koka: en vän bereder dig en överraskning. Se ruttet: du har anledning till svartsjuka.

ÄGGKOPP: Dina råd uppskattas.

ÄMBAR: se tomt: du har en okänd beundrare. Se fyllt: dagen blir tråkig. Tömma: visa överseende.

ÄNG: se: dina önskningar går inte i uppfyllelse. Vara på: lyckan finns där du minst anar.

ÄNGEL: Din godhet mot en närstående blir belönad.

ÄPPELTRÄD: se kalt: mycket arbete väntar under dagen. Se blommande: du planerar en resa. Se med frukt: du blir uppvaktad av en äldre person.

ÄPPLE: Att drömma att man äter ett äpple är ganska ovanligt och har sexuell anknytning. Tänderna som sätts i det saftiga äpplet är en symbol för en kärleksupplevelse. Men äpplet kan vara maskstunget och är då symbol för de dolda faror som kan hota även det till synes lyckligaste förhållande. Det finns emellertid mindre djupsinniga tolkningar när det gäller äpplen och här följer några: Få: givaren är avundsjuk på dina framgångar hos det motsatta könet. Plocka: tur i spel, lotterivinst. Äta: förargelse. Köpa: dygden får sin belöning. Tillaga: du får gråta innan dagen är över. Ruttna: varning för opålitlig vän.

ÄRENDE: uträtta: tjatig släkting eller arbetskamrat irriterar dig. Skicka någon: dagen blir besvärlig.

ÄRR: se: någon ber dig om ett lån. Själv ha: du oroar dig i onödan.

ÄTA: En vanlig förekommande dröm är att man äter. Sker det tillsammans med andra tyder det på att man längtar efter gemenskap, någon att “dela sitt bröd” med – man fruktar ensamheten. Det kan också tolkas så att man är i behov av kärlek och omtanke, vilket symboliseras av god mat.

Ö
Ö: se grönskande: du längtar efter kärlek. Vara på: dina förhoppningar infrias. Se kal och klippig: du får anledning till svartsjuka.

ÖDEMARK: se OBYGD.

ÖDLA: stillastående: sexuell tillfredsställelse. Som kilar i väg: lita inte på smickrare.

ÖGON: blå: du gör en intressant bekantskap. Grå: varning för falskhet. Bruna eller mycket
mörka: lidelsefull kärlek.

ÖKEN: Du befinner dig ensam ute i öknen – bara sand vart du ser. Detta är en ganska klar symboldröm. Livet tycks oss ibland som en ofruktbar öken, allt är tröstlöst och vi ser ingen möjlighet att komma till en “oas”. Ofta är det vår inre ensamhet som tar sig detta uttryck. Vatten (symbolen för liv) finns inte inom synhåll och hur vi än kämpar på verkar det hela hopplöst. Denna dröm kan ge anledning till självrannsakan: är det verkligen så hopplöst som jag tycker? Eller kan jag göra något för att förbättra tillvaron och nå fram till det livgivande vattnet?

ÖL: dricka: du får höra något överraskande under dagen. Köpa: förargligt missöde kan inte undvikas. Hälla upp: din vän längtar efter dig.

ÖLBUTELJ (eller burk): Du får en kärkommen underrättelse.

ÖMHETSBETYGELSE: ge: din längtan blir tillfredsställd. Få: det beror på vem som utdelar den, om du blir lycklig eller ej.

ÖRA: litet, välformat: en önskan går i uppfyllelse. Utstående: bry dig inte om skvaller. Stort: besvikelse under dagen.

ÖRHÄNGEN: se: du råkar ut för en egenkär person. Ta på: flirt under kortare resa. Få: överraskande besök.

ÖRN: Att drömma om en flygande örn, denna luftens konung som stor och mäktig svävar där högt ovanför alla vardagens små futtigheter, betyder alltid något bra. Drömmer du att den störtar ner mot dig betyder det att du ska försöka frigöra dig från hämningar som hindrar dig att utvecklas och “stiga” till de “höjder” du eftersträvar. Örnen kan också vara en sexuell symbol – du vill vara stark och oberoende och kunna förenas med din älskade oavsett de hinder som kanske läggs i er väg. Jämför även FÅGEL.

ÖRNGOTT: se: du kan hoppas på lycka. Tvätta: du blir bjuden på ett enkelt nöje. Köpa: en vän blir avundsjuk.

ÖSA: Du kan drömma att du öser en båt, men att det hela tiden rinner in nytt vatten som gör ditt arbete fruktlöst. Tolkningen är ganska klar: trots att din vilja är god lyckas du inte med något du vill genomföra. Drömmen kan även vara en maning att ge tappt, då kan “båten sjunka” d.v.s. du själv sjunka ner i förtvivlan.

ÖVER BORD: själv falla: obehag genom skvaller. Se någon falla: är det någon du känner kan det betyda två saker: 1. Du gillar inte personen i fråga och det tar sig i drömmen detta uttryck. 2. Du oroar dig för att något ska hända vederbörande och skulle vilja vara till hjälp men är osäker på hur detta skulle upptas. Är det någon du inte känner tyder det på att du har personliga problem.

ÖVERFALLEN: själv bli: en mardröm som tyder på att du är rädd för något. Det kan röra sig om en bagatell, men i drömmen förstoras den upp och tar sig detta uttryck. Se någon bli: du har en rival.

ÖVERRASKNING: bli utsatt för trevlig: det kan slå in – dagen blir i alla fall händelserik. Dito obehaglig: det behöver inte slå in – snarare är det så att det är något du oroar dig för, kanske i onödan. Utsätta någon för: du har benägenhet för avundsjuka.

ÖVERROCK: se: kärt besök. Se någon ta på sig: du får ett förslag som inte tilltalar dig. Se någon ta av sig: besvikelse i kärlek.

ÖVERSVÄMNING: En mycket symbolisk dröm. Vatten svämmar över alla bräddar och hotar dig. Den sortens drömmar är en varningssignal och betyder ofta att vår inre harmoni är bruten och att det är något i vårt undermedvetna som hotar att “dränka”, det vill säga ta överhand över vår personlighet.

A  B  C  D  E   F  G  H  J  K  L  M  N  O  PQ  R  S  U  V  XYZ  ÅÄÖ

Leave a Reply