Hela dig själv

Induktion (avslappning)

Sätt dig på en plats där du är ensam och inte blir störd t.ex. i sovrummet. Blunda sedan. Rikta din uppmärksamhet på andningen och föreställ dig att du med varje utandning andas ut alla spänningar och all stress du har i kroppen och att du med varje inandning andas in vacker energi. Koncentrera dig sedan på olika områden av din kropp. Låt ansiktsmusklerna slappna av, sedan käkmusklerna, halsen, nacken. Fortsätt sedan med ryggen, magmuskulaturen och benen. Håll andningen regelbunden och avslappnad; andas in energi och andas ut alla spänningar. Sedan när du har låtit alla muskler slappna av, föreställer du dig ett underbart vackert ljus ovanför ditt huvud, ett helande ljus som flödar in in din kropp genom toppen av huvudet och strömmar ned till tåspetsarna. Föreställ dig att ljuset blir allt varmare och mer helande på sin väg ner genom kroppen.

Hela dig själv
Välj ett symptom mentalt eller fysiskt som du vill förstå bättre och på det sättet hela dig själv. Det kan t.ex vara höjdskräck eller blyghet för andra människor. Uppmärksamma de första tankar, känslor eller intryck du medvetandegör. Ta det första som kommer upp oavsett vad det är. Skapa kontakt med den del av din kropp eller psyke där problemet finns. Försök göra symptomet värre och upplev så intensivt du bara kan – lägg märke till hur du gjorde detta. Nu till ett litet rollspel där du byter plats med symptomet. Alltså du blir symptomet och symtomet blir du och det är för att du ska bli så medveten som möjligt om symptomet. Ställ nu ett par frågor till symptomet med den del av dig som är utanför symptomet:

  •  Hur har du påverkat mitt liv?
  •  Vad tänker du göra med min kropp när du är inne i den eller
  •  Vad tänker du göra med mitt psyke när du är inne i det
  •  Hur har du påverkat mina relationer med andra människor
  •  Hjälper du mig med något slags budskap, att avslöja något jag inte kan göra själv
  •  Skyddar du mig från någon eller något

Var ärlig mot dig själv. Tänk på trollen i sagorna – när de kommer ut i solen så spricker dom. Så är det med våra rädslor etc.