Kvinnokraft

8 mars är den Internationella Kvinnodagen då kvinnokraften manifesteras eller  kvinnofesteras. Kvinnor har stått på barrikader och gått i bräschen i alla tider.

Jag var på Moderna Muséet häromdagen och utställningen med Hilma af Klint. Hon levde 1862-1944 och var en pionjär inom den abstrakta konsten. Efter sig lämnade hon över 1000 målningar, skisser och akvareller. I sitt testamente skrev hon uttryckligen att hennes djärva abstrakta målningar inte skulle få visas förrän 20 år efter hennes död. Då trodde hon att vi skulle vara mogna för hennes konst. Intressanta verk med massor av symbolik.

En annan kraftfull kvinna var Hildegard af Bingen  som var tysk nunna, musiker, mystiker och sedemera helgonförklarad, levde 1098-1179. Förutom att hon var abedissa som samlade och skrev om sina uppenbarelser och örtmedicin så skrev hon musik. Kanske musikhistoriens första namngivna kompositör.

Era livsmedel skall/bör vara era läkemedel!

Vår nuvarande påve gör nu något så djärvt som att avgå före sin död. Den förre som gjorde det var på 1400-talet dock inte Alexander VI vars dotter Lucrezia Borgia 1480-1519, var en baktalad adelskvinna vars liv blev opera av Donisetti och TV-serien The Borgias.

Att ha en speciell kvinnodag borde inte behövas 2013. Men i ljuset av årets män som näthatar kvinnor så är det väl än mer viktigt med att uppmärksamma dagen, året… På Folkets Bio Elektra i Västerås kan man idag se livesändning på Turandot, om prinsessan som ställer ultimatum för den som vill gifta sig måste svara rätt på tre gåtor, annars blir han halshuggen. Hjälten klara utmaning och kärleken segrar. Ja till KärKraft!