The highly sensitive person

HSP – Den mycket känsliga personen

SvD har under våren 2012 haft en artikelserie om De Högkänsliga med ett stort gensvar från många som känner igen sig själv eller någon i sin omgivning vilket kan ge svar på hur man kan förstå denna personlighet. Uppemot 20% av befolkningen är HSP enlligt Elaine N. Aron som på sin hemsida The highly Sensitive Person (HSP) förklaras av Elaine N. Aron.

HSP är ingen personlighetstörning utan ett personlighetsdrag. Dock kan det förhålla sig så att denna grupp individer i hög grad kan drabbas av t.ex. depressioner. Deras högkänslighet medför en ökad sårbarhet som med stor sannolikt har haft evolutionära fördelar. HSP personer är mer riskmedvetna och försiktiga i nya situationer. Men denna egenskap tär också på deras energiuttag. Det tar mycket energi att hela tiden sortera intryck. Men å andra sidan kan det också ge stora natur och konstupplevelser.

Många HSP personer är känslig för fysiska sinnesintryck vilket också kan ge irritation av t.ex. kläder och sängmaterial. Andra sinnesintryck kan göra det svårt att vara i mer offentliga miljöer, tunnelbana, restaurang etc. Förutom fysiska förnimmelser är det också på den psykiska nivån arbetsamt och mycket det tar mycket energi med kommentarer eller en puff i kön etc. De bearbetar information på ett djupare plan vilket kan vara en stor fördel i många situationer privat och arbetsrelaterat men den känsliga personerna kan också upplevas som lite trög i starten, vilket kan missuppfattas som blyghet. Men denne personlighet har så många intryck att bearbeta så det tar lite tid.

Maskrosbarn har vi kanske hört talas om, dvs barn som växer fint trots dåliga jordmån och näring. Nu talar man även om orkidébarn som extra känslig varelser som reagerar starkare på sin omgivning. De HSP barn som reagerar starkare än andra när de utsätts för påfrestningar och drabbas av fysiska och psykiska besvär. Som orkidén så vid bra växtförhållanden så mår de bra och utvecklas till och med bättre än många andra. Den amerikanske forskaren Bruce Eliis har med sitt team introducerat denna orkidéhypotes.

Om Den mycket känsliga personen

Intervju med Elaine Aron

Testa dig själv om du är en HSP person: http://www.hsperson.com/pages/test.htm

Här följer några exempel på frågor. Svara ja eller nej utifrån hur väl du tycker att påståendet stämmer på dig.
1.
Jag blir nervös när jag ska göra många saker på kort tid.
2.
Andra människors sinnesstämningar påverkar mig.
3.
Jag blir lätt överväldigad av skarpt ljus, starka dofter, grova textilier och sirener i närheten.
4.
Oljud får mig att må dåligt.
5.
Jag reagerar starkt på hungerkänslor – de påverkar mitt humör och min koncentrationsförmåga.
6.
Jag är särskilt känslig för effekterna av koffein.
7.
Jag blir irriterad när man vill få mig att göra flera saker samtidigt.
8.
Jag förnimmer och uppskattar fina och subtila dofter, smaker, ljud och konstverk.
9.
När jag måste tävla mot någon eller utföra något under iakttagande blir jag nervös eller osäker och presterar sämre än jag annars skulle ha gjort.

Lästips:
HSP av Elaine N Aron.
Svensk blog
Forskning med Västerås anknytning – Cecilia Åslund