Vi hör ihop

Vi hör ihop våra hjärnor är för evigt förknippade med dem vi har haft kontakt med genom våra liv. Allt som andra människor upplever att påverka oss eftersom våra sinnen binds samman i ett stort nätverk. Sådan är teorin bakom ett märkligt försök hjärnröntgen som healers påverkar andras sinnen på avstånd. Men om det verkligen var sant, finns det en vetenskaplig förklaring?

Vad är healing?
Under 2005 gjorde Leanna Standish – professor vid Bastyr University i USA ett sensationellt försök. Hon samlar 11 av Hawaiis bästa healers i för att se om de kan påverka en annan persons hjärna en bra 10 meter bort. Hon är skeptisk, men satte 11 volontärer – en för varje healer – i en hjärnscanner som mäter och väger vad som händer i hjärnan. Utanför rummet sitter healers i sin tur och försöka påverka patientens hjärna. Strax efter kom resultatet och Leanna Standish har svårt att tro resultatet:
– Jag var verkligen förvånad och trodde först inte på det – det vore ett misstag, säger Leanna Standish.

Hjärnröntgen visade att något händer vid de tillfällen då healers har försökt att påverka individer.

Det låter lite långsökt, och det har också förekommit en del kritik av de experiment – som inte är helt bortrensade felkällor, exempelvis att kunde hon vara mer exakt i experimenten och sedan att hjärnskanning inte är lätt att läsa och förstå. Så healing bevisas inte helt klart genom experimentet enligt kritikerna.

Men om och i hur stor grad vi kan påverka varandras hjärnor på avstånd – är detta en vetenskaplig förklaring till detta fenomen? Ja, och då kan man komma in på diskussion om vad som är vetenskap, vilken tolkningsmodell ska användas? Helt klart intressant och viktig forskningsansats!

Läs: Evidence for Correlations Between Distant Intentionality and Brain Function in Recipients: A Functional Magnetic Resonance Imaging Analysis