Mental styrketräning

Mental styrketräning

Precis som vi kan träna vår yttre styrka kan vi även träna vår inre styrka, mental träning . Den inre psykiska styrkan kan vi träna och utveckla hela livet. Mental styrka är att behålla ett önskat, idealt sinnestillstånd i situationer. Genom att träna upp den mentala styrkan kan du hitta ett inre lugn, få bättre sömn, kan hantera stress och press bättre. Helt enkelt få en bättre hälsa mentalt och fysiskt.

Din hjärna är en viktig del av din kropp. Om du inte tränar din hjärna kommer sågspånet att förökas och du kommer att hamna på efterkälken i en snabbt föränderlig värld. Här är 10 olika sätt du kan utöva psykisk styrketräning på för att hålla skärpan och fokusering.

1) Var nyfiken- sök information
Du kanske tror att du vet en hel del, men det finns så mycket mer som mänskligheten ännu inte vet. Fortsätt att vara nyfiken på världen och att söka mer information.

Jag vet en sak, att jag ingenting vet

– Sokrates

2) Kunskap är makt – Läs böcker
Läsning är lika kraftfullt som att lyssna och att se. När du läser böcker kan du skapa inre bilder och skapa en bild tydligare än något du kan se med ögonen. Lär av de visaste i böcker om filosofi, lär om andras liv genom historieböcker och biografier. I slutändan kommer de att ge dig mer kunskap som kan ta dig dit du vill i livet, om du tillämpar det du lärt dig på rätt sätt vill säga.

3) Ta en promenad

Alla riktigt underbara tankar är tänkta under promenader.
– Friedrich Nietzsche

Några av de största personerna inom sitt område promenerade under långa perioder för att samla sina idéer och planer. Att promenera är avstressande och ger tid att reflektera över livet.

4) God sömn
Att få en god natts sömn är viktigt för att återställa kropp och själ. Brist på sömn kan göra dig trött och lat under dagen så att din förmåga att bearbeta ny information minskar. Det är slut med nattsuddet för att prestera på topp.

5) Lita på dina instinkter
Tekniken har gjort vårt liv enklare men har också gjort att folk litar mer på maskinen och teknik än sina egna instinkter. Vad händr om du är i en situation där tekniken inte hjälper dig? Du kan gå vilse i skogen när mobiltelefonen dör. Då har du inget annat val än att följa ditt sinne. Prova på att följa vägskyltar och karta istället för GPS. Det kan vara lite svårt i början men det blir lättare eftervart.

6) Skär ner på sinnesavtrubbande aktiviteter
Livet är tidslimiterat så det är klokt att du gör det mesta av det medan du kan. Vill du uppnå dina mål i livet så lär du behöva all den mentala styrka som du kan uppbringa. För att göra det bör du skära ner på alla onödiga aktiviteter som inte är till hjälp och stöd för dig på din resa mot dina mål. Det innebär att lägga mindre tid på att spela dataspel, mindre tid framför TV och slut på konsumtionen av alkohol och droger.

7) Lär dig språk
Träna minnet genom att lära sig ett nytt språk. Ditt sinne expanderar och en ny värld kommer att öppna sig med möjligheter som inte var tillgängliga tidigare.
Du kan träffa nya människor, anamma en ny kultur och kanske också hitta en ny karriärväg. Att kunna tala mer än ett språk är en stor fördel i livet och det är ett bra sätt att träna hjärnan.

8) Ta upp en fysiskt krävande sport
Några av de mentalt starkaste personerna är elitidrottare i fysiskt krävande sporter som exempelvis simning. Träningen är intensiv och endast de mest beslutsamma kommer att få igenom det utan att avsluta. För att bibehålla den höga standard som träningen kräver är arbetet mer av en mental utmaning snarare än fysisk dito. Klarar man det då åker självförtroendet uppåt som en raket och den mentala kondisen likaså.

9) Spela Spel
Spela spel som kräver tänkande, t.ex Alfapet. Kortspel som exempelvis poker är också bra för mental strategi och tränar minnet. Många TV- och data spel är beroendeframkallande och kräver strategiskt tänkande vilket också boostar den mentala styrkan.

10) Samtala med intellektuella
Människors personligheter och egenskaper är ofta formade av vem man väljer att associera sig med. Samtala med personer som kan föra en intellektuell konversation och är villiga att lära sig nya skaer så stimuleras du med och det kommer säkert att träna ditt sinne och vidga dina vyer än mer.

Ett enda samtal över bordet med en klok man är bättre än tio års studier av enbart böcker.

– Henry Wadsworth Longfellow