Livsnödvändigt med fysisk beröring

Internationell forskning talar för att massage inverkar positivt på oro, smärta, självbild, kontakt- och interaktionsförmåga. Nära kontakt och beröring av huden är av betydelse för vår självuppfattning och formandet av vår kroppsbild, vilket är en viktig del i den egna identitets utvecklingen.

För ganska många år sedan fanns det ett barnhem i Tjetjenien där barndödligheten var väldigt hög. Barnen behandlades illa och allteftersom barnen dog kom det nya barn. Alla barnen hade var sin säng i ett jättestort rum. Det fanns en enda säng där det aldrig hade hänt att ett barn hade dött och det var den säng som stod allra längst in i rummet, bredvid fönstret.

Barn hade flyttat ut och nya barn hade kommit till sängen, men det hände aldrig att någon dog. Man undrade vad det var som var så speciellt med just den sängen, så man började undersöka saken. Väggarna undersöktes för att se om det var något annorlunda med väggen där denna säng stod. Ljuset från fönstret undersöktes, ja, det mesta undersöktes, men man kom inte på vad det var.

Men så en dag kom man underfund med hur det låg till. Barnhemmets städerska städade alltid rummet likadant och i samma ordning. Hon började i ena änden av rummet och torkade golven mellan sängarna, under sängarna, mellan och under.

När hon kom till den sista sängen och var färdig satte hon säg alltid på sängen för att vila en stund. När hon ändå bara satt där på sängen passade hon på att stryka handen fram och tillbaka längs med barnets rygg. Denna regelbundna beröring, som egentligen är så självklar, räddade liv.

Var än källan till denna historia stammar så belyser den kraften av beröring. Beröring som förmedlar omtanke, uppmuntran eller tröst. Det vi alla behöver doser av för att utvecklas till harmoniska människor med kropp, själ och (skap)ande i balans.