Kur ot depression

Kur mot depression

Depression verkar vara en biprodukt av det moderna livet – men kognitiv beteendeterapi förefaller vara en stor del av lösningen.

Vi borde vara lyckligare än vi är. Svenskar är säkrare, rikare och friskare än de flesta människor på planeten och vi kan se fram emot att leva längre och oändligt mycket mer bekväma liv än de flesta av de generationer som gått före oss.

Så varför är vi så deprimerade? Trots våra extraordinära fördelar kommer mer än en av tio svenskar att uppleva depression någon gång under sina liv. Förskrivningen av anti-depressiva är skyhög och vi fortsätter att uppleva mycket högre nivåer av depression än personer som lever ett mycket tuffare liv än vad vi gör. Den traditionellt låga frekvensen av depression i utvecklingsländer tycks stiga när människor antar västerländska livsstil. En märklig ekvation.

Den amerikanska klinisk psykologen Dr Steve Ilardi ville försöka att spåra depressions epidemin till sin källa och menar att vi aldrig var avsedda för dålig näring, stillasittande, inomhusarbete, ständig sömnbrist-, socialt isolerade och det frenetiska tempot i vår tid. Våra kroppar är ännu programmerade för en stenålders jägar-samlar livsstil. Vi har inte utvecklat gener som hjälper oss att avvärja depression, eftersom vår livsstil som stenåldersmänniskor gav oss alla skyddsfaktorer vi behövde: solljus, fysisk aktivitet, bra kost, mycket sömn, massor av social interaktion och ingen tid att sitta och grubbla. Nu vill ingen romantisera livet som jägare-samlare men vi måste vara smarta och respektera vårt genetiska arv.

I undersökningar av antidepressiva läkemedel visar det att bara 20-35% av människor som använder antidepressiva medel är fria från depression efter sex månader. Medlen kan också ha skadliga biverkningar, bland annat kan de öka självmordstankar, emotionell avstängdhet, sexuell dysfunktion, viktökning och sömnlöshet.

KBT dissar den freudianska teorin om att låsa upp förträngda barndomstrauman och vill istället få människor att utmana sina negativa tankar. Det finns många bevis att KBT fungerar lika bra som antidepressiva medel och dessutom har långtidsverkan.

Ett steg i KBT är att uppmana deprimerade patienter att avbryta den skadliga cykeln av sina negativa tankar genom att ta upp belönande aktiviteter som att vara aktiv, leka, vara kreativ och att umgås. Detta kan också sägas vara en av grundbultarna i symbolterapin. Denna bedrägligt enkla strategi av att förändra beteendet hos klienten är en effektiv antidepressiv psykoterapeutisk teknik.

Det finns ingen one-size-fits-all behandling när det gäller depression. Ilardi har utvecklat en livsstils baserad depressions behandling som omfattar beteendeförändring tillsammans med andra saker som är kända för att skydda mot depression som punkterna nedan; omega-3 fettsyror, motion, solljus, social anslutning och sömn. Han har nu skrivit en bok om behandling, heter The Depression Cure: The Six-Step Program att besegra depression utan droger. (Se länk i slutet på dokumentet). Programmet är ett botemedel mot en västerländsk livsstil som har drivit farligt ur kurs. “Mycket av det är sunt förnuft – vår mormor kunde ha berättat för oss det här” menar Ilardi.

De sex stegen i programmet är:

1. Omega-3 fettsyror
Hjärnan behöver omega-3 för att den ska fungera. Med en brist på dessa fetter finns en ökad risk för många former av psykisk sjukdom, däribland depression. Många forskningsstudier tyder på att omega-3 kan vara bland de mest effektiva antidepressiva substanser som någonsin upptäckts. Så ät mer fisk.

2. Engagerad aktivitet
Engagerande aktivitet håller oss från oro som orsakar depression. En stor riskfaktor är att vara för mycket ensam, om den inte är självvald. När du interagerar med en annan person så har inte dina negativa tankar lika stor chans att få utrymme. Vad du sysselsätter dig med är underordnat, det kan även vara något mycket enkelt.

3. Fysisk träning
Fysisk träning är viktigt, åtminstone för vår hjärna. Även lättvarianter som en halvtimmes promenad tre gånger i veckan ger effekt. Så det är bara att sätta igång och inte vänta till det perfekta tillfället, när du har tid. Ta dig tid, det är ju livsviktiga grejer vi pratar om – din hälsa och välbefinnande.

Det finns många publicerade studier på de antidepressiva effekter av träning. Olika aktiviteter som promenader, cykling, jogging och styrketräning har alla visat sig vara lika effektiva för det ändamålet. Det är också klart hur de fungerar., träningen förändrar hjärnan. Aktivitetsnivån ökar av viktiga kemikalier i hjärnan som dopamin och serotonin (samma neurokemiska måltavla populära droger som Zoloft, Prozac och Lexapro). Motion ökar också hjärnans produktion av en viktig tillväxt hormon som kallas BDNF. Eftersom nivåerna av detta hormon sjunker vid depression så börjar vissa delar av hjärnan att krympa med tiden, och inlärning och minne försämras. Men motion vänder denna trend och skyddar hjärnan på ett sätt som inget annat kan. Så opp och ut och gå!

4. Exponering av solljus
Det finns ett samband mellan exponering av ljus och depression. Hjärnan mäter hur mycket ljus du får varje dag, och den använder denna information för att återställa kroppens inre klocka. Utan ljus exponering, blir kroppens klockan så småningom ur synk, och när det händer, vänds den viktiga dygnsrytmen som reglerar energi, sömn, aptit och hormonnivåer. Störningar i dessa viktiga biologiska rytmer kan i sin tur utlösa depression.

Naturligt solljus är mycket ljusare än inomhusbelysning, över hundra gånger starkare i genomsnitt. En halv timmes solljus räcker för att återställa din kropps inre klocka. Även det naturliga dagsljuset en grå, mulen dag är flera gånger starkare än inomhusljuset i de flesta människors hus. Några timmars exponering ger bara tillräckligt med ljus för att hålla vår dygnsrytm i balans.

5. Socialt stöd
Många studier påtalar vikten av socialt stöd. En studie kom fram till hur skvaller gör oss gott. Ett resultat är att många av de hormoner som är involverade leder till minskad stress och ångest hos både människor och andra djur. Människor som saknar stödjande sociala nätverk riskerar ökad risk att bli deprimerad. Vi kan dock göra mycket för att förbättra kvaliteten och djupet i våra kontakter med andra som kan ha en enorm kraft i att förebygga depression och minska risken för återfall.

6. Sömn
Vid långvarig sömnbrist stör det vår förmåga att tänka klart. Det kan även leda till allvarliga konsekvenser för hälsan. Störd sömn är en av den mest potenta triggern av depression och det finns bevis för att de flesta perioder av humörsvängningar föregås av flera veckors störd sömnrytm.

Ja, man kan hålla med Ilardi att det här är råd som allas våra mormödrar kunde delge oss. Men nu är det inget flum eller hokuspokus, det är vetenskapligt bevisat i många studier på universitet världen runt.

Avhandlingen finns på:
http://psychcentral.com/blog/archives/2009/07/09/6-steps-for-beating-depression/