Walk and talk

Walk and talk har blivit ett begrepp i terapi. En metod där man i samtal får motion under en promenad i naturen. Om man använder detta som återkommande metod så kan den regelbundna träningen till och med få nya hjärnceller att växa. Utvecklingen av demenssjukdomar kan avstanna och motionen kan även positivt påverka olika sjukdomstillstånd. Dessutom stärks självkänslan medan även humör och sömn blir bättre med motion. Personer som lider av nedstämdhet och depressioner kan bli avsevärt bättre om de börjar röra lite mer på sig.
Kropp och knopp hänger ihop och därför kan fysisk aktivitet hjälpa oss att bryta oss loss från tankeblockeringar. När vi aktiverat vårt tänkande kan vi lättare öva upp förmågan att ifrågasätta sina tankemodeller om sig själv och andra.  Superbra!

Walk and talk används också som en alternativ mötesform inom olika företag och organisationer. Att byta miljö från jobbet då och då att dessutom röra på sig är bra för både hälsa och kreativitet. Så istället för att sätta sig och ta en kaffe eller luncha tillsammans utnyttja mötestiden och ta en promenad samtidigt.
Men hur lyckas du med att få gå-mötet effektivt? Harvard Business Review listar i en artikel följande punkter:

  • Välj destination med omsorg. Att ha ett mål, till exempel en sevärdhet eller något annat intressant, ger deltagarna högre motivation och gör mötet mer effektivt än att bara gå en promenad på måfå.
  • Undvik onödiga kalorier. Avsluta inte mötet med en glassliknande latte – då försvinner hälsoaspekten i mötesformen.
  • Håll mötet litet. Var max tre stycken. Det blir krångligt att prata gåendes om ni är fler än så.
  • Överraska inte. Det är inte kul att gå tre kilometer i obekväma skor eller i en för tunn kappa. Säg därför till i förväg så dina kunder, medarbetare, eller affärspartners är med på vad som gäller och kan klä sig därefter.
  • Ha kul. Forskning har visat att de som använder sig av gående möten, i högre grad än andra, upplever att de är nöjda med sitt arbete och sin arbetssituation. Så njut av den friska luften och ha kul under ert möte.

Tankar i rörelse får igång oss, fysiskt som psykiskt och kan ge oss distans till problem genom att se och uppleva dem på annat sätt. Fysisk aktivitet är oskcå bra både för att gå ner i vikt och få bättre kondition! Win-win!