Utmärkande drag hos kreativa personer

Utmärkande drag hos kreativa personer

Har du någonsin undrat vad som gör dessa knäppa, kreativa typer så speciella? Vad är det för utmärkande drag hos kreativa personer? Hur kommer det sig att vissa människor verkar åstadkomma alla typer av intressanta, original arbete medan resten av oss trampar på längs i våra vanliga stigar och rutiner?

Kreativa människor är annorlunda eftersom de fungerar lite annorlunda. De:

 • är lätt uttråkade
  Ett kort uppmärksamhets spann är inte alltid en bra sak men det kan tyda på att den kreativa personen har förstått ett begrepp och är redo att gå vidare till nästa.
 • är villiga att ta risker
  Orädsla är absolut nödvändigt för att skapa originella arbeten på grund av risken för   avslag. Något nytt kräver lite av förändring och de flesta av oss bryr sig inte om    förändring så mycket.
 • tycker inte om regler
  Regler är till för att brytas i den kreativ persons värld. De skapas för oss av andra    människor, i allmänhet för att styra en process. Den kreativa personen behöver frihet för att fungera.
 • frågar “tänk om …”
  Att se nya möjligheter är lite riskabelt eftersom det innebär att något kommer att förändras och någon form av åtgärd måste vidtas. Nyfikenhet är förmodligen det enskilt viktigaste draget för kreativa människor.
 • gör massor av misstag
  En fotograf inte tar inte bara bilder och en kompositör skriver bara inte ner en symfoni rakt upp och ner. Skapelse är en lång process som involverar massor av skräp längs vägen. Mycket går i papperskorgen.
 • samarbetar
  Konstnären som eremit är en romantisk föreställning. Musiker, målare, skådespelare,  komiker, kockar blir alla bättre genom att dela med andra inom och mellan sina områden.
 • är generösa
  Verkligt kreativa människor är inte rädda för att ge bort sina surt förvärvade kunskaper. Kocken kan ge dig receptet för att hon vet att du inte kommer att göra det som hon gör i alla fall.
 • är oberoende
  Gå utanför bekvämlighetszonen kan vara skrämmande men kreativa människor gör det. Barn gör det exemplariskt bra från börjen men sedan börjar de i skolan och då går det utför när de börjar följa med strömmen mer och mer.
 • experimenterar
  Kombinera saker som normalt inte passar ihop kan leda till briljans eller en gigantisk röra. Trial-and-error är nödvändiga för den kreativa processen.
 • motiverar sig
  Det verkar vara en gnista som kreativa människor delar, ett akut behov av att göra saker. De är villiga att riskera de inneboende riskerna med att göra något nytt för att få ett nytt resultat.
 • arbetar hårt
  Detta är förmodligen den mest förbisedda drag av kreativa människor. Människor som inte anser sig vara kreativ antar att människor som är kreativa är magiska, att idéer bara poppar upp i deras huvuden utan ansträngning. Erfarna kreativa människor har utvecklat processer och disciplin som gör det ser lätt ut.
 • är inte ensamma
  Den goda nyheten är att det är möjligt för alla att vara kreativa. Det finns kreativa revisorer, kreativa kockar, kreativa fastighetsskötare, kreativa barnvakter… Något yrke eller hobby kan göras till en kreativ strävan genom att acceptera och använda kreativa egenskaper.

Anser du dig själv vara kreativ? Säg JA. Hitta något du verkligen brinner för att hjälpa dig att ta en chans och som bara kan resultera i något verkligt kreativt.