Smärta

http://www.youtube.com/watch?v=4b8oB757DKc

Smärta sitter i hjärnan och är mycket komplex till sin natur. En av orsakerna till smärta kan vara tankar och känslor. Stress och smärta hänger intimt samman. Smärta orsakar stress eller stress förvärrar smärta och där kan psykologiska terapier, däribland meditation, hypnos och avslappning hjälpa till att bryta smärtcirkeln.

Meditation innebär att man med olika tekniker låter tankar passera och man slappnar av i kroppen. Två vanliga tekniker är TM, Transcendental meditation eller ACEM där personen upprepar ett ord eller en fras som kallas mantra som han lärt sig och låter andra tankar och känslor att passera under meditationen. Den andra är mindfulness där personen fokuserar sin uppmärksamhet på tankar och känslor.

Meditation kan öka smärt tolerans, aktivitetsnivåer och självkänsla medan den kan minska ångest, stress, depression och användning av smärtstillande läkemedel.

Hypnos innebär ett förändrat medvetande tillstånd där klienten fokuserar på avslappning och släpper distraherande tankar. I hypnos blir våra sinnen mer koncentrerade och fokuserade och vi använder dem mer effektivt och kraftfullt. I hypnos kan fysiologiska förändringar förnimmas som långsammare andning och puls och ökning att alfa vågor i hjärnan, i djupare hypnos även theta och delta nivåerna. Klienten är öppen för suggestioner och förslag t.ex. att minska smärta och fokusera på något som han önskar uppnå.

Mer info om Smärta i filmen Pain and the brain