Öka din kreativitet

Bli mer kreativ eftersom kreativitet är friskvård för hjärnan och hjälper oss tänka nytt, öppna våra sinnen och gör oss gladare. Kreativitet är till stor del att vara i nuet och öppna sinnena till lust, lek och associerande. Vara modig och våga leka är kreativitetens essäns. Oavsett hur mycket vi njuter av vad vi gör i våra liv finns det tillfällen då vi kan befinna oss i behov av en kreativitets kick-start. Här är en lista över taktik som du kan använda vid dessa tillfällen:

Ta in ett vackert föremål som inspiration där du försöker att vara kreativ. Välj ett konstföremål eller blommor som är inspirerande för dig.

Om du försöker att skriva en text eller måla en bild så ta och titta utanför ditt fönster på landskapet eller upplev några ljusa färger i rummet eller någon bild för att flytta din energi och fokus.

Läs inspirerande ord och ordstäv. Hitta din favorit bok som inspirerar dig och öppna den på en slumpmässig sida. Innan du gör detta kan du be om vägledning för vad du behöver höra i detta nu.

Titta på det du arbetar med upp och ner. Ett nytt, fräscht perspektiv kan få din hjärna att gå igång. Så vänd på papper eller bilder i sidled eller upp och ner och se vilka nya saker du lägger märke till och vilka idéer som poppar upp.

Försök att använda din icke-dominanta hand. När du försöker använda den icke-dominanta handen så griper den andra delen av hjärnan in och gnistor börja slå.

Rör på Dig, sträck dig, ta en promenad. fysiska rörelser av olika slag stimulerar höger och vänster hjärnhalvor och bidrar till att öka vårt fokus och vår kreativitet.

Var tyst. Du kanske får göra det stegvis och klara av det du har på din akuta att-göra-lista först för att hjälpa sinnet och nervsystemet att varva ner. Meditation hjälper till att nå djupare avslappning och stimulerar kreativitet.

Gräv djupt inom dig själv och fundera på vad du brinner för just nu. Vad vill komma fram? Bara börja att skriva ner dina idéer och tankar utan att lägga kraft på att formulera meningar, bara låt idéerna flöda fritt från dig till bladet.

Sätt att förhålla sig med en kreativ attityd är att
– starta dagen med att fråga sig vad man kan göra annorlunda idag. T.ex. ta en ny väg till jobbet.
– var spontan, öppen och nyfiken
– säg ja utan att börja med att recensera, värdera eller kritisera dina och andras idéer.
– ge dig tid att reflektera och provtänka.
– var närvarande i nuet

The future belongs to the openminded

Kreativitet, passion och inspiration är viktiga  delar i livet. I utbildning är ett önskvärt mål att elever utvecklar kreativa färdigheter och odlar sin passion för vad de lär sig.  I en digital värld är tillgången till information obegränsad och fri. Här blir kreativiteten en färdighet som blir allt viktigare. Det är många spelare som måste samverka. I skolans värld är det inte lärarna enbart som kan göra skillnad utan alla måste förenas att tillsammans åstadkomma en frodig miljö för kreativitet att odlas i. På TED finns många föreläsningar om kreativitet i olika tappningar och här följer några exempel:

Sir Ken Robinson: Do schools kill creativity

Benjamin Zander: On music and passion

David Kelley: How to build your creative confidence


Elizabeth Gilbert: Your elusive creative genius

Steven Johnson : Where Ideas Come From