I livets berg-och dalbana

En bra självkänsla gör att du sitter säkrare och klarar svängningarna bättre i livets berg-och dalbana. Mycket har fifilurats och många böcker och avhandlingar skrivits kring begreppen självförtroende, självbild och självkänsla. Vad är vad i dessa begrepp? Mitt synsätt på dessa är idag som följer.
Självbild är min bild av mig själv med självförtroende och självkänsla.
Självförtroende har att göra med vad jag gör (Jag gör). Jag har byggt upp det genom det jag gör och åstadkommer vilket kan vara på olika arenor, privat eller arbetsrelaterat. Vid uppkomna svårigheter av det större slaget behöver självförtroendet stärkas med en go´ självkänsla. Vid avsaknad av självkänsla kan detta ofta kompenseras genom att ”spela” självsäker. Under ytan vilar en stor osäkerhet.
Självkänsla har att göra med vad/vem jag är (Jag är). Det är bilden av mig själv på ett djupare plan och mer svårgripbart än självförtroendets.

Självkänslan grundläggs tidigt i barndomen och sparas djupt in i minnesbanken. Självbilder finns bakom självkänslan och ger tempen på dagsform. Negativa självbilder sätter ofta käppar i livshjulets karusell. Den där känslan av att inte duga, inte tycka om sig själv, inte bra nog, inte värd att älska… Detta ligger programmerat och sparat på en djupare nivå som man kan behöva hjälp att programmera om och byta program. Det är bilden av mig själv som är fel, inte jag.

Självprat

  • Vad är det för röst jag hör, den inre kritikerns, vems eko är det, hur kan jag ersätta denna? Börja med att ge den ett namn, t.ex. bossen, domar´n…
  • Tryck sedan på STOP knappen. När den kör igång med sina nedlåtande ”nedåtpuffar” säg helt enkelt shut up, tyst och transformera till motsatsen i ett Jag-budskap av det sagda. T.ex. Klagosången att du duger inte blir istället till Jag är hel OK! Som Lotta på Bråkmakargatan säger när hon vill lära sig åka skidor: Jag är duktig, jag kan faktiskt allt.
  • Ordna det bättre med stressande, pressande ord som borde och måste. De indikerar redan att jag egentligen inte vill göra det där ändå så varför späka sig. Jag borde städa skrivbordet. Hm…för eller senare måste jag nog det i alla fall men just nu känner jag inte för det.
  • Skriv en må-bra-dagbok. För bok under en begränsad tid och/eller resten av ditt liv varje kväll över tre saker som varit bra, som fått dig att må bra. 
OBS! Det kan vara beroendeframkallande 🙂