Novembermörkret gör oss deppade . Här uppe i Norden är det många som känner sig påverkade på något sätt av bristen på dagsljus så här års. Vissa påverkas så mycket att de drabbas av en depression som kan vara minst lika allvarlig som icke årstidsbunden depression.
Tillståndet SAD, Seasonal Affective Disorder eller årstidsbunden depression visar sig som en ständig trötthet trots mycket sömn, total brist på koncentrationsförmåga, en orkeslöshet som gör att det är totalt ointressant att umgås och vara social.
Den enda sug man känner är efter godis och andra kolhydrater. Det är en rubbning av den biologiska klockan som går fel och inte reglerar till exempel sömnhormonet melatonin som den ska.
Utan solljus som behövs under vintern ökar melatoninet och vi blir tröttare. Botemedlet är förstås ljus. Ut i dagsljuset! Minst 20 minuter om dagen behövs för att sola tallkottkörteln, som utsöndrar melatoninet, är experternas ordination. Människan har sedan urminnes tider vetat om att årstiderna påverkar hälsan och humöret. Men det är bara sedan mitten av förra seklet som man vetenskapligt studerar hur funktionerna påverkas.
Melatonin utsöndringen sker när det är mörkt och kan avbrytas av starkt ljus via ögats näthinna. Därför har man i några årtionden använt ljusterapi som behandlingsmetod. Men metoden har varit väldigt omstridd och den till och med är utdömd av SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering. Men det skadar inte att prova vad som funkar för sig själv. Prio ett är att gå ut och gå i dagsljuset. Snart vänder det!