KBT är en bluff och slöseri med pengar

KBT är en bluff och slöseri med pengar

Populär samtalsterapi är inte en långsiktig lösning, menar ledande psykolog

  • KBT, Kognitiv beteendeterapi (CBT) är den mest populära samtalsterapi metoden
  • Oliver James hävdar att forskning visar att KBT inte har några bestående egenskaper
  • Efter 5 till 20 sessioner förefaller de med ångest eller depression att återhämtas
  • 2 år senare skiljer de sig inte från dem som inte hade någon behandling, menar James
  • Mr James anser att förespråkarna har sålt in KBT till politiska beslutsfattare i stora mått
  • Oliver James uppmanar regeringen att finansiera på andra typer av behandling
  • Psykodynamisk terapi fokuserar på grundorsaken till problem. (=symbolterapi, musikterapi)

Personer med psykiska hälsoproblem är offer för en bluff terapi som är slöseri med stora summor pengar

varnar ledande psykologen Oliver James som menar att de vilseleds på grund av kortsiktiga fix som erbjuds av kognitiv beteendeterapi (KBT) som inte visat sig ha någon bestående nytta.

Den mest populära samtalsterapi metoden KBT syftar till att hjälpa människor att hantera sina problem genom att ändra sitt sätt att tänka och bete sig för att bli mer positiv.
KBT rekommenderas för personer med problem som sträcker sig från ångest och depression och ätstörningar. 40 procent av dem som slutför en kurs i KBT, typiskt 5-20 sessioner på upp till en timme sägs på kort sikt ha återhämtat sig. Men omfattande resultat visar att två år senare hade deprimerade eller oroliga människor som fått KBT sannolikt inte att ha återhämtat sig mer de som inte hade någon behandling alls, sade James.

Som KBT behandling har mängder av studier visat att det är ineffektivt med att leverera långsiktiga terapeutiska fördelar för patienter med ångest och depression.
“Även om studier visar att på kort sikt – sex till 12 månader – patienter som fått KBT är mer benägna att anmäla sig som” återställda “jämfört med dem som inte har fått någon behandling, är dessa resultat inte upprätthållas på lång sikt.

KBT är i stort sett ineffektiva för majoriteten av patienterna. Det är i huvudsak en form av mental hygien.
Tyvärr tenderar dessa polerade tjänster inte att hålla. KBT tar inte itu med roten till många människors problem vilka ofta härrör från traumatiska upplevelser under sin barndom.

Den brittiska regeringen har lovat upp till £ 400 miljoner till behandlingsprogram som oftast använder KBT och det rekommenderas som frontlinjen NHS behandling för många psykiska problem.

James, en auktoriserad psykolog, författare och programledare, levererade sina argument till KBT industrin i Limbus Critical Psykoterapi konferens i Devon. (2014)

Han och andra psykoterapeuter vill uppmärksamma regeringen och politiker att inrikta finansiering i alternativa samtalsterapi behandlingar, såsom psykodynamisk terapi, som fokuserar på att ta itu med roten till människors kognitiva problem.

NHS har fått veta att KBT kan erbjudas patienter med en rad villkor vid Institutet för hälsa och klinisk Excellence (NICE), riktlinjen kroppen. Det är gratis på NHS efter remiss från en GP, men inte tillgängliga i alla områden och det kan vara långa väntelistor. Kostnaden för privata terapisessioner varierar, men det är oftast £ 40 – £ 100 per session.

Många psykiska grupper välkomnar förskjutning av tyngdpunkten under de senaste åren från medicinering mot personlig terapi.

Men James menar att KBT forskning visar att det inte är effektivare än placebo vid behandling av ångest eller depression

Vad är KBT?
KBT eller kognitiv beteendeterapi (CBT), är en samtalsterapi metod bland många.
Det har visat sig att behandla ett brett spektrum av känslomässiga och fysiska problem hos vuxna, ungdomar och barn.
KBT inriktas på hur en person tänker på en situation och hur detta påverkar hur de agerar 
som I sin tur åtgärder kan påverka hur en person tänker och känner.
Terapeuten och klienten arbetar tillsammans för att förändra kundens beteende, eller deras tankemönster, eller bådadera.

Källa: DailyMail Online

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer läsning: Bra debattartikel i DN