Tvångssyndrom är vanligare än man tror

Tvångssyndrom är tvångstankar och tvångshandlingar som ofta är om en extrem rädsla för något som ger beteenden i forma att exempelvis maniskt tvagning av händerna, kolla om spis eller TV är avstängd onormalt många gånger, gå igenom en dörr, räkna saker etc. Det här tvångsbeteende styr neurotikerns liv med stress och press och ger ångest i olika grad. Ett annat namn är OCD som är engelskans obessive compulsive disorder. Alla kan väl känna igen sig i något visst tvångsbeteende som att hoppa mellan vissa gatstenar eller kolla om strykjärnet verkligen var avstäng. Men för att det ska bli tvångssyndrom så krävs det att man känner väldigt stark ångest eller obehag och även att dessa beteenden påverkar möjligheten till ett normalt liv eftersom det tar mycket tid i anspråk med de omständliga ritualer som dessa tvångshandlingar medför.

Så kan jag fundera på om ständig mejlboxkoll eller uppdateringar av andra social medier kan diagnostiseras som tvångssyndrom. När blir det ett hinder i livet? Hur ransonera? Ett tips är att bara titta i mejlen od. morgon och/eller kväll.

Diagnos

På ANANKEs hemsida http://www.ocdforbundet.se/ finns ett självskattningstest som är gratis för nedladdning där man kan kolla om man ligger inom detta OCD spektrum.
Tvångssyndrom börjar i hälften av fallen före 15 års ålder men sällan efter 35 år. Det är mycket skam förknippat med syndromet och därför kan det vara extra svårt att söka hjälp för det. Själva handlingen är inte ärftlig men däremot benägenheten för tvångssyndrom.

Behandling
De vanligaste behandlingsformerna är läkemedel, främst av antidepressiv medicin av SSRI typ, KBT och även Hypnoterapi är en effektiv metod.

Läs mer på: http://www.ocdforbundet.se/ Svenska OCD förbundet -ANANKE