TED Susan Cain: The power of introverts
Susan Kain, författaren till Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking, är en introvert personlighets typ. Så när hon stiger upp på TED scenen för att presentera boken, med en stor väska i handen, är det inte en helt behaglig upplevelse. Men det är en viktig, och det är poängen.
Hennes familj som hon växte upp i, var en läsande familj – de läste tillsammans och man tog alltid med böcker på resor. Det var så de var sociala. Hon berättar en historia om när åkte till ett sommarläger vid 9 års ålder. Hennes mamma packade hennes väska full med böcker, att läsa tyst, det normala som hennes familj gjorde på semester. Med tanken att man gjorde så på lägret också, “Jag hade en vision av tio flickor som sitter i en stuga och läser böcker i sina matchande nattlinnen. “Men när hon kom till” Camp Rowdie “, blev hon förlöjligad första gången hon började läsa i sin bok. Så hon lade bort sina böcker och tog sedan inte fram dem resten av sommarläger vistelsen.
Hon har minst 50 historier liknande historier i bagaget säger Susan, där budskapet är tydligt: att vara en introvert är fel.
Hon hävdar att medan världen behöver Extroverta, så behövs också den introverta som gör vad de är bäst på. Vi måste förstå att slutenhet inte handlar om att inte vara social eller att vara blyg, det handlar om hur någon svarar på stimulering. Medan Extroverta längtar social interaktion så blir den introverta mycket mer levande när de är ensamma. Cain ger i sin avhandling insikten att “Nyckeln till maximera talanger är att sätta dig in i zonen av stimulans som är rätt för dig.”
Det är en enkel läxa, men en mycket svår att verkligen omsätta. Som hon påpekar, lever vi i en kultur som alltmer värdesätter grupptänkande. Vi tror att kreativiteten kommer från en mycket konstigt sällskaplig plats. Barn som föredrar att arbeta ensam ses som problematiska fall och klassificeras därefter. Lärare rapporterar, och tror, att den ideala studenten är utåtriktad. “Även om introverta får bättre betyg och är mer kunniga.”
Och det är samma sak i kontorsmiljöer. Introverta har rutinmässigt gått över till ledande roller. Det är ett verkligt problem eftersom forskning har visat att som ledare är introverta mer försiktig, mycket mindre benägen att ta höjda risker och mer benägna att låta kreativa och proaktiva medarbetare driva sina egna idéer, snarare än köra över dem – något som borde vara en idealiskt drag på det moderna kontoret.
I själva verket, säger Cain, var några av de mest omvälvande ledarna i historien introverta – Eleanor Roosevelt, Gandhi, Rosa Parks. Var och en av dem beskrivs som tysta, lågmälda, eller blyga. Människor kunde berätta att dessa ledare var ledare eftersom de inte hade något val, eftersom de drevs av och gjorde vad de trodde var rätt.
Naturligtvis älskar Kain introverta, och ingen är rent intro-eller utåtriktad. Vi är alla någonstans på mitt emellan på detta spektrum. Men de flesta av oss känner igen oss som en eller annan, och “kulturellt behöver vi en bättre balans. Vi behöver en bättre Yin och Yang mellan dessa två saker.”
Solitude är en nyckel till kreativitet, säger Cain. Darwin tog långa promenader i skogen och minskade på middags inbjudningarna, Dr Seuss skrev ensam och var rädd att möta barnen som läste hans böcker av rädsla för att de skulle bli besvikna över hur lugn han var. Steve Wozniak påstod att han aldrig skulle ha blivit en så sakkunnig om han lämnade huset. Naturligtvis är samverkan bra (vittne Woz och Steve Jobs).
Vi kan inte vara i en grupp av människor utan att instinktivt spegla varandra och grupper följer den karismatiska person, även om det inte finns något samband mellan att vara en god talare och ha bra idéer.
Men varför blir det så fel? En del av det är vår historia. “Västerländska samhällen har alltid gynnat handlingens man över mannen av kontemplation. Tja, “man” “På toppen av det, flyttar människor till städer och nya platser, och istället för att arbeta med människor de har känt hela sitt liv, måste de möta och imponera på nya människor. Det leder till ett sätt att tänka att ledaren är utåtriktad och karismatisk.
Återigen så talar hon inte om att eliminera lagarbete. Samma religioner lär all kärlek och tillit, och vi behöver det mer än någonsin. Men ju mer frihet vi ger introverta att vara sig själva, desto mer frihet de får komma med egna kreativa lösningar.
För att bana väg har hon tre förslag till handling:
1) “Avsluta galenskapen med ständigt grupparbete.” (Publiken applåderar.) Kontor behöver pratiga samtal, och stora utrymmen för att göra slumpmässiga interaktioner. Men vi behöver mycket mer avskildhet och mer självständighet. Detsamma är sant – mer sant – för skolor. Ja, lär barnen att arbeta tillsammans, men också hur man arbetar ensam.
2) “Gå till vildmarken, var som Buddha. Ha egna uppenbarelser. “Du behöver inte gå ut och bygga kojor i skogen och isoleras, men vi kan gå ut och bara vara i våra huvuden en stund.
3) “Ta en ordentlig titt på vad som finns inuti din egen resväska, och vad vill du lägga i den.” Extroverta, vars väskor kan fyllas med bubblande Champagne och skydiving kit, som fyller oss med energi och glädje. Introverta har förmodligen hemligheter i sina resväskor, och det är cool.
“Men ibland, bara ibland, hoppas jag att ni kommer att öppna resväskan… eftersom världen behöver dig och vad du bär. ”
Som ett tecken på att hon har rätt att förändring kommer, reser sig nästan hela salongen, både introvert och extrovert, upp för att ge en stående ovation efter föreläsningen.
The power of introverts -TED talks med Susan Cain