Meditera är lycka-träning

Hur kul är det då att sitta tyst och bara uppmärksamma sin andning… Vad kan det förändra? När kommer det? Verkar var det mest uttråkande man kan hitta på eller… Vad finns det i denna förening med min andedräkt som är så helande? Jaha, och inte är det lättare att ta sig tid till det, bara tanken på att avsätta 10 minuter verkar oöverstiglig…

Nu har jag dock lärt mig att detta är vanligt att känna i början och att man därför lätt ger upp innan man ens kommit igång. Liksom annat man lär i livet går det upp och ner. Som att lära sig cykla, om man nu kan minnas det, men upp i sadeln igen om man ramlar, bara att köra på. Än viktigare i vuxen ålder att skapa sig en rutin att meditera… missar du en dag är det bara att ta upp det nästa dag.

För att få lite mer aktion och omväxling i mediterandet kan man exempelvis meditera på lite olika sätt, olika platser eller med hjälp av någon/något.

Använda guidade meditationer.
Det finns många inspelningar att köpa, hitta på nätet eller kanske stadens bibliotek har några skivor med guidade meditationer.

Använda musik
Att meditera till musik kan ge ytterligare en dimension i upplevelsen. Det kan även hjälpa dig att hålla fokus och engagemang i mediterandet. Välj efter egen smak musik som hjälper dig till avslappning och att gå ner i varv.

Meditera i grupp
Varför inte starta en grupp. Att meditera med andra personer ger en extra energi till mediterandet. Eller kanske meditera med din partner och lägga in moment med medveten beröring. Eller meditera med en annan person genom att se varandra i ögonen under meditationsmomentet. Det kan vara väldigt utmanande.

Meditera på andra platser
Att meditera i naturen är magiskt. Använd dina sinnen, hörseln, lukt, syn och känsel, nåväl kanske även smaken får vara med att njuta av fåglars sång, växternas doft, den ljumma vinden som dansar mot kinden, skönheten i naturen, smaken av smultron och smekningen av solens varma strålar. Meditera i exempelvis kön till kassan, på tåget, i bastun, i väntan på barnen på fotbollsplanen…

Meditera i vardagen
Meditation kan som ovan föreslogs, användas var som helst och det behöver inte schema läggas till en särskild tid, om man nu inte speciellt är i stort behov av det. Utan ta istället vara på stunder som uppkommer under dagen i vardagens sysslor, när du lagar mat, städar eller tränar.

Meditera på gång
Meditera under din promenad genom att vara närvarande och medveten för varje steg.

Hur du än väljer att meditera under dagen så var förlåtande mot dig själv, det finns inte något absolut rätt eller fel sätt att meditera trots att vissa läror av ekonomisk vinning vill göra detta gällande. Det viktiga är att du kommer ner i varv och går in i långsamhetens lov, utan perfektion eller prestation. Pröva dig fram vad som är bra för dig, då ger det effekt på sikt för din fortsatta livslärande och självkännedom och att kunna hantera livet på ett bra sätt.