Jaga din dröm

Drömmar

“The dream is a little hidden door in the innermost and most secret recesses of the soul, opening into that cosmic night which was psyche long before there was any ego- consciousness, and which will remain psyche no matter how far our ego-consciousness extends.”  Carl Jung

Drömmar ger oss en möjlighet att se in i vårt undermedvetna och möjliggör en djupare förståelse av personlig psykologisk transformation under vårt vakna liv. En stor del av det vetenskapliga studiet om tolkningen av de meddelanden som ges i våra drömmar har baserats på det arbete som psykologen och psykiatrikern Carl Jung utförde där han  ansåg att drömmarna är fyllda med symboler som härrör från det omedvetna.

Att tolka dina egna drömmar kan ge dig en intressant inblick i hela psyket. Om du är redo för att börja titta in här så börja med att ha en anteckningsbok bredvid din säng där du skriva ner vad du kommer ihåg om dina drömmar så fort du vaknar. Ligg helt still utan att vända dig när du vaknar och skriv ner så snart du kan. Detta eftersom de flesta ofta kommer att glömma sin dröm inom bara några minuter efter att ha vaknat. För att förbättra din förmåga att komma ihåg dina drömmar så bstäm dig för en period att uppmärksamma dina drömmar. Det är bra att inte ta droger eller alkohol och begränsa vad du äter 2 eller 3 timmar före läggdags under denna period för att skapa bra förutsättningar för att fånga dina drömmar.

Här nedanför är tolv mycket vanliga symboler som finns i drömmar och en kort beskrivning av vad varje ikon betyder. Dröm analys kan vara en intressant och roligt sätt till självmedveten reflektion och personlig utveckling, men komma ihåg att alla drömmar är mycket personliga och esoteriska karaktär. Carl Jung säger:

“It is plain foolishness to believe in ready-made systematic guides to dream interpretation. No dream symbol can be separated from the individual who dreams it, and there is no definite or straightforward interpretation of any dream.” – Man and His Symbols

1. Jagad – något behöver åtgärdas
Ofta kommer vi ihåg drömmar där vi är jagade eftersom det gör oss oroliga och rädda. Budskapet i dessa typer av drömmar är oftast om vad du kör från. Sinnet ger dig en fingervisning om att något behöver din uppmärksamhet, något som du inte tar itu med men bör göra.

2. Människor – Kännetecken för jaget
Att se människor i en dröm är en representation av de olika aspekterna av jaget. Detta kan ge drömmaren idéer om personliga egenskaper behöver uppmärksamhet. Om du drömmer om specifika personer kan det tyda på vilka inre frågor du behöver arbeta igenom eller om du saknar någon särskild aspekt av dig själv.

3. Hus – Drömmarens sinne
Det finns flera lager av medvetande som utgör sinnet. I en dröm antas ett hus vara en representation av drömmarens sinne. Med dess olika våningar och rum i samband med olika aspekter av psyket. Till exempel kan källaren representera något som försummats eller något som inte än erkänts av drömmaren i vakna livet. Sovrummen kan representera intima tankar, känslor och minnen. Aktiviteter i huset betyder hur drömmaren använder strukturen i sinnet att förvärva och tolka information.

4. Livsmedel – Kunskap
Mat ger näring och energi till våra kroppar i den fysiska världen. I dröm världen är mat en representation av den näring av våra sinnen eller enkelt uttryckt – kunskap. Drömmer man om mat kan det tolkas som tolkas att medvetandet är hungrigt och söker nya insikter och intellekt.

5. Skola – Lärande
När en skola eller klassrum förekommer i en dröm eller om du drömmer om de olika aspekterna av skolgång som att göra ett prov så betyder det inlärningsprocessen. Detta skulle kunna tolkas som ett behov av att lära sig något av en tidigare eller nuvarande situationeller att du är i behov av lite självrannsakan.

6. Nakenhet – Ärlighet och öppenhet
När någon är naken i en dröm betyder det att en viss aspekt eller känsla av drömmaren uttrycks öppet och utan begränsning även så till den grad att drömmaren känner utsatthet eller sårbarhet.

7. Sex – sexuella uttryck, enhet och skapelsen
När man drömmer om samlag kan det föreställa enandet av omedvetna önskningar och känslor med medvetet erkännande. Drömmer om sex kan tolkas att symbolisera skapandet av nya intima relationer med andra eller med Självet. I många fall är köns drömmar helt enkelt ett utlopp för sexuellt uttryck.

8. Fordon – ge eller ta emot erfarenhet
Fordon i en dröm symboliserar ett medel för att uppleva vad som händer i vår medvetna liv. Hur mycket kontroll vi tror att vi har över vägen som presenterar erfarenheter och de hinder vi står inför. Typ och storlek av fordon ger olika information. Till exempel kan stora fordon symbolisera organisation som gör det möjligt för erfarenheter till exempel din kyrka eller företag, skulle en ambulans indikerade ett behov av helande och en polisbil skulle indikerade ett behov av disciplinära åtgärder.

9. Spädbarn – något nytt
Drömmer man om ett barn står det ofta för en ny idé, utveckling eller potential för tillväxt i ett visst område i ditt medvetna liv.

10. Död – Förändring
Död representerar oftast övergången från ett tillstånd till ett annat. Även om många kan uppfatta död i en dröm som skrämmande eller negativt så brukar man korrelerar med en dramatisk förändring eller övergång som händer i drömmarens liv.

11. Djur – Drömmarens vanor
Med tanke på att funktionen av djur huvudsakligen baserad på instinkt så är förekomsten av djur i en dröm en representation av drömmarens vanor. Drömmar om djur kan vara till stor hjälp med att få insikt i våra dagliga livs mönster samt våra djupaste önskningar. Den typ av djur, vad den gör och dess livsmiljö kan alla påverka meddelande som lämnats av det undermedvetna.

12. Falla – återgå till att vara vaken / ha kontroll
Vanligtvis, om du faller under en dröm, symboliserar den processen att återvända till vakenhets tillståndet, det vakna medvetandet. Det är oftast så att drömmare vaknar innan han slår i botten i fallet eller slutar drömma i förväg. Vissa tror att om du faller okontrollerat i en dröm innebär det att du inte känner kontroll över en viss del av din vakna liv eller är rädd för att släppa taget om något.

Källa: Anna Hunt