En minuts meditation

Världshypnos dagen!

Världshypnos dagen!

Den 4 januari varje år, firas World Hypnotism Day för att skapa mer medvetenhet bland folket om fördelarna med hypnos. Media har spelat en viktig roll i att förvränga bilden av hypnos, vilket gör det ser ut som en ockult vetenskap.

Vad är hypnos då?

Hypnos är ett tillstånd av fokuserad koncentration under vilken en person blir mindre medveten om sin omgivning. Hypnoterapi är användningen av hypnos för att behandla fysiska eller psykiska tillstånd.

Under ett hypnotiskt tillstånd (trance), kan en person vara mer benägen att acceptera förslag som kan bidra till att ändra sitt beteende. En terapeut (hypnosterapeuten) kan leda hypnos eller  lära ut självhypnos. Man kan också lära sig själv hypnos från böcker eller videos.

Hypnosterapeutens mål är inte att styra en person eller ge personen svar utan snarare att hjälpa personen att lösa sina egna problem.

Självhypnos består vanligtvis av att skriva eller anpassa ett skript för att framkalla hypnos och förslag att hjälpa till med vissa problem. Skriptet spelas in på något lämpligt media och sedan spelas det upp för att komma i hypnos. Vissa människor är mer bekväma med självhypnos eftersom de är ensamma under hela sessionen och har själva kontroll över de förslag som getts under hypnos.

Hypnos fungerar inte för alla. Du måste vara beredd att fokusera din uppmärksamhet och följa förslagen från terapeuten. Tvärtemot vad många tror kan du inte bli hypnotiserad motvilligt. Under hypnos kommer du heller inte att följa anvisningarna om de går emot dina egna önskemål.

Man vet inte hur hypnos fungerar men det verkar att sätta kroppen i ett tillstånd av djup avslappning.

En del människor tror att hypnos får hjärnan att släppa naturliga ämnen som påverkar hur du uppfattar smärta och andra symptom. Andra tror hypnos verkar på det undermedvetna och låter dig kontrollera kroppens reaktioner som du normalt inte kontroll, såsom blodtryck, hjärtfrekvens och hunger.

Hypnos är inte avsett att bota sjukdomar utan snarare för att lindra symptom på sjukdom. Hypnos har varit effektivt för att lindra smärta i samband med kirurgi, förlamning och barnafödande. Dessutom är det allmänt används för att styra missbruk av droger, alkohol, mat och rökning. Hypnos kan minska stressen genom att öka avslappning, ge positiva förslag, och ta bort negativa tankar.

Hypnos kan hjälpa vid ångest, sömnlöshet, fobier, fetma, astma och IBS. Forskning har också funnit att det kan minska cancerrelaterad smärta, förlossningssmärta, illamående och kräkningar. I vissa fall kan hypnos kombineras med kognitiv terapi eller annan avslappning och beteendemässiga tekniker.

Det finns inga rapporterade fall av skador till följd av självhypnos. Men utför inte självhypnos när du kör ett fordon eller är i en situation där du måste vara helt alert eller kunna reagera snabbt.

Vårt undermedvetna gör beslut åt oss
Vårt undermedvetna gör beslut åt oss