Stroke-inside

Hjärnforskaren Jill Bolte Taylor fick chansen att undersöka stroke-inside när hon själv råkade ut för en stroke. En morgon på väg till arbetet vid dr. Francine Benes laboratorium vid Harvard psykiatriska fakultet upplevde hon hur vänstra hjärnhalvan slutade fungera och höger hjärnhalva tog kommando. I TED föreläsningen beskriver hon förloppet faktamässigt, känslofyllt och med stor humor. Ge dig tid att se hennes föreläsning!

Höger hjärnhalva är mindfulness- här och nu. Den tänker i bilder, lär sig genom kroppens rörelser. Information i form av energi strömmar in genom våra sinnen, lukt, syn, hörsel, smak och känsel. Jill menar att detta energiväsen är länkad till energin runtomkring mig, genom högra hjärnhalvans medvetande. Vi är alla energiväsen länkade till varandra genom våra högra hjärnhalvors medvetenhet som en enda stor familj. Det är väl vad Jung kallar det kollektiva medvetandet. Vi är alla syskon på denna planet och här för att göra världen till en bättre plats att vara på. Här är vi perfekta, hela och vackra.

Jill beskriver vänster hjärnhalva som en helt annan plats. Den vänstra hjärnhalvan tänker linjärt och metodiskt, det handlar om det förflutna och om framtiden. Denna del är gjord för att ta in nuets kolossala collage och ur det välja ut detaljer i långa rader för att kategorisera och sortera alla denna information, och även associera den med allt i det förflutna som vi någonsin lärt oss. Och även projicera det till framtiden med alla våra möjligheter. Vänster hjärnhalva tänker i språk. Det är det ständiga tjattret som länkar mig och min inre världen till den yttre världen.

Efter sin åtta år långa återhämtning ser hon lite annorlunda på livet och ställer frågan:

“Så vilka är vi? Vi är livskraften i universum, liv med fingerfärdighet och två kognitiva hjärnor. Vi har kraften att ögonblick för ögonblick välja vilka och hur vi vill vara i denna värld. Här och nu kan jag kliva in i min högra hjärnhalvas medvetande där vi “är”. Jag är livskraften i universum, jag är livskraften hos de 50 tusen miljarder vackra och geniala molekyler som utgör min form. Jag är ett allt som är. Eller så kan jag välja att kliva in in min vänstra hjärnhalvas medvetande, där jag blir en egen individ, separerad från livsflödet, separerad från er. Jag är dr. Jill Bolte Taylor, intellektuell, neuroanatom. Dessa är de “vi” som finns inuti mig. Vilken skulle du välja? Vilken väljer du? Och när? Jag tror att ju mer tid vi använder till att välja att köra de djupa inre-frid-kretsarna i våra högra hjärnhalvor, desto mer frid kommer vi att projicera ut i världen och desto mer fridfull kommer vår planet att bli.”

Jag håller med Jill att det är en idé värd att sprida. Vad tycker du?