Mental subtraktion för lyckoboosting

Mental subtraktion för lyckoboosting härrör sig från forskningsrön där man studerat effekten av mental subtraktion av en positiv händelse. I en studie som mätte livstillfredsställelse visade det sig att människor som ombads tänka över vad deras liv skulle vara utan sin hälsa, sin trygga omgivning, stöd från andra eller prestation hade högre livstillfredsställelse än de som inte subtraherade händelsen. För att ytterligare visa kraften i denna subtraktion visade det sig även att dessa människor var lyckligare än andra människor som fokuserade på befintliga positiva händelser och hur dessa uppstått i deras liv.

Om du omsätter detta i ditt eget liv och tänker på de bästa sakerna i ditt liv, Hur skulle ditt liv se ut utan stödjande partner, god hälsa, din bostad eller ditt jobb?

Vi har väl ofta hört att för att skapa mer lycka i livet så ska vi lägga till mer saker på listan. Men att ta bort saker, kan det göra oss lyckligare? För egen del kan jag verkligen känna stor lycka av att rensa bort och slänga grejer på återbruket men det blir ju mer konkret men en handling som föregåtts av en tanke.

Detta tankeexperiment med mental subtraktion ökar vår tacksamhet. Människor som gör denna övning tenderar att känna en ökad känsla av uppskattning:

  • Du blir mer medveten om det goda som redan finns .
  • Sätter din uppmärksamhet på denna aspekt av ditt liv och att vara öppen och nyfiken på det .

I undersökningarna har man även tittat på effekterna av mental subtraktion i relationer. Människor som föreställde sig sina liv som om de aldrig hade träffat sin käre partner rapporterade en ökad tillfredsställelse i sina förhållanden.

För att boosta lyckan så ta fram en penna och papper eller ja, jo du kan använda datorn genom följande steg:

  •  Välj något bra i ditt liv som faller under en av följande kategorier: utbildning, hälsa , trygghet/säkerhet, ägodelar, helger/helgdagar, stöd från andra eller personlig prestation.
  • Föreställ dig ditt liv utan att en bra sak. Tänk tydligt på effekterna. Hur känns det?
  •  Skriv ner hur ditt liv skulle vara annorlunda. Beskriv dina känslor .
  •  Fokusera på nuet. Omvärdera vad som får dig att känna en bra känsla.
  •  Har du aktiverat några av din karaktärs styrkor?

Läs mer>>